Rajkova Pećina

Rajkova pećina je udaljena 2,5km od Majdanpeka. Stiže se asfaltnim putem kraj obale Malog Peka i veštačkog jezera Veliki zaton. Od Beograda je udaljena oko 200 km a od Srebrnog jezera oko 100 km.

Rajkova pećina je dobila ime po čuvenom Rajku Vojvodi, za koga se pretpostavlja da je živeo u 19. veku. On je, po predanju, danju bio mehandžija, noću je pljačkao turske karavane, a blago sakrivao u ovoj pećini. Pećinu je prvi istražio geograf Jovan Cvijić 1894. godine, a istraživanje je nastavljeno tek sedamdesetih godina 20. veka, pod rukovodstvom dr Radenka Lazarevića. Za turiste je otvorena 1975.

Ulazni deo pećine iz pravca sela Rajkova bio je nastanjen još u praistoriji, o čemu svedoči kameni čekić koji se čuva u arheološkoj zbirci Muzeja u Majdanpeku. Kroz 2.304 m njenih pećinskih kanala, teče reka sa 1.129 m rečnog horizonta. Tri rečice stvorile su ovu pećinu: Jankova, Paskova i Rajkova.

Homoljska lepotica, kako još nazivaju ovu pećinu, najviše je poznata po lepoti svog pećinskog nakita – stalaktita, stalagmiti, pećinski stubovi, kadice, draperije,… koji su velikim delom izgrađeni od čisto belog kalcita te samim tim izgledaju kao iz bajke. Betonska staza vodi kroz prostranu Koncertnu i Ježevu dvoranu, pored Malih i Velikih orgulja, Obešenog hajduk Rajka do Dvorane kada. Zatim su tu i Žrtvenik, Duhovi, Dvorana vodopada, Sala stećaka, Zimska bajka i Kristalna dvorana.

Od 19.11.2018 posete su moguće od 10 i 14 sati, uz prethodnu najavu vodičkoj službi na broj telefona +381(0)66 800 65 76.

Radno vreme kancelarije u Majdanpeku: radnim danima od 07-15h, vikendom od 09-13h.