Tvrdjave Srebrnog Jezera

U okolini Srebrnog jezera nalaze se tri stare tvrđave Golubačka, Ramska i Smederevska.

Golubačka tvrđava je srednjovekovno utvrđenje, spomenik kulture od posebnog značaja. Nalazi se u NP „Đerdap“, na desnoj obali Dunava, četiri kilometara nizvodno od Golupca. Smeštena je na visokim liticama, na mestu na kom se reka sužava, na ulazu u Gvozdena vrata. Golubački grad je građen lepezasto i obuhvata tri dela: prednjeg grada, zadnjeg grada i gornjeg grada (sa citadelom). Čini ga zajedno 10 (9+1) kula i dve krupne kolske kapije. Kule su Turci pojačali otvorima za topove i izgradnjom još jedne kule(10.) oko 1480. godine. Ispred grada se nalazi frontalni zid (I) koji čini spoljni zid šanca, a koji je po svoj prilici bio pun vode jer je svezan sa Dunavom koji ga je punio. Grad je poteškim lancem spojen sa stenom Babakaj koja i dan danas viri iz vode u sred Dunava, tako da je tu kontrolisao drumski i rečni saobraćaj kroz Đerdapsku klisuru. Tvrđava je potpuno rekonstruisana i zvanično otvorena 1.4.2019. godine, a obilazak same tvrđave biće svakog dana osim ponedeljka od 9h/10h do 16h/17h/18h/19h zavisnosti od meseca. 

Cene obilaska kreću se od 600din do 1200din.

Renovirana Golubačka tvrdjava slika na Dunava

Ramska tvrđava se nalazi na desnoj strani Dunava. Tu se nalaze ostaci Rimskog vojnog kampa „Lederata“, koja se nalazi na 17 km od Velikog Gradišta. Ramska tvrđava dignuta je na ostacima antičkih i vizantijskih osnova. Turski sultan Bajazit Drugi 1491. god. radi ofanzive Panonije, izgradio je branik „Ihram“, i tako je iskrsnulo ime „Ram“, ali je pre hiljadu godina područje nosilo ime „Lederata“. U ovo vreme uočljivi otvori za topove na stražarskim kulama ukazuju da je Ramska tvrđava bila artiljerijsko zaleđe na Dunavu. Da je Ramska tvrđava bila utočište Rimljana besedi i rimska tabla ispod Ramske tvrđave na kojoj se vidi natpis u tri reda. U dubini tvrđave pronađena je pravoslavna crkva , na čijim je osnovama kasnije zidana džamija. Blizu utvrđenja nalazi se i vremešni karavan saraj. Vremenom je u blizini nastalo naselje Ram, odakle se skelom prelazilo u Vojvodinu. Takođe i ova tvrđava je rekonstruisana. 

Cene obilaska se od avgusta 2019.god naplaćuju: 300din za odrasle i 200din za decu.

Renovnirana Ramska tvrđava slikana noću sa osvetljenjem

Smederevska tvrđava se nаlаzi nа širokoj zaravni kod ušća reke Jezаve u reku Dunаv. Podignuta je s ciljem dа bude glavni grad zemlje i utemeljeni dvor apsolutiste Đurđа Brаnkovićа, koji je posle smrti svog prethodnika apsolutiste Stefana 1427. godine, po odranije definisanom sporazumu, morao da vrati Beograd ugarskom kralju. Smederevska tvrđava je zidana uz velike napore i prezentuje poslednje krupno ostvarenje srpske vojne arhitekture. Nemilosrdna brzina kojom su se proizvodili bedemi pala je kao težak dodatni balast seljacima. Pogrešku za svoju bedu oni su iskudili na Đurđevu nepopularnu ženu Grkinju Jerinu (tj. Irinu), koja će u narodnom pamćenju ostati zapamćena kao „prokleta Jerina“. Raspona od oko 1.5 kilometar, Smederevska tvrđava je najprostranija srednjovekovna tvrđava u Srbiji i jedna od najglomaznijih u Evropi. Ovaj ravničarski bastion je trougaone osnove i čine ga Veliki i Mаli grаd. U prvoj fаzi, od 1428. do 1430. god, dignut je Mаli grаd, opkoljen sа dve strane – rekom Dunаvom i rekom Jezаvom, dok se sа treće strane nalazio rov popunjen vodom. Krupniji, spoljni deo tvrđave dovršen je nekoliko godina posle 1430. Unutar njegovih bedema sa 19 kula nalazila se trgovačka varošica i boravište patrijarha koji je prebegao iz Peći. U tu crkvu samodržac Đurađ je sa udaljenog Rodosa dopremio i mošti svetog Luke, koje su trebale da ubrzaju progres novog grada.

Obilazak se ne naplaćuje.

Smederevska tvrdjava i reka Dunav slikano iz vazduha