Manastir Tumane - Savršeno Mesto za izlet

Manastir Tumane – Savršeno Mesto za izlet

Manastir Tuman nalazi se na 35 km udaljenosti od Srebrnog jezera, u podnožju golubačkih planina, okružen šumom, na levoj obali Tumanske reke.

Ambijentalna lepota sa jedne i duhovni mir sa druge strane, te prisustvo svetinja, manastir Tuman čini vrednim kako u duhovnom tako i u kulturno-istorijskom smislu. Kao retko koja svetinja, ovaj braničevski manastir ostavlja divan utisak svakome ko se u njemu nađe, pleneći svojom lepotom i okruženjem u kome se nalazi.

Ako se oslonimo na narodno sećanje koje je do dana današnjeg živo u široj okolini manastira, Tuman je nastao kao zadužbina kosobskog junaka Miloša Obilića, za koga se smatra da je živeo I vladao delom današnjeg Braničeva. Pred Kosovski boj manastir još nije bio dovršen pa je Sveti knez Lazar pozvao svog vlastelina da prekine zidanje svetinje rečima “Tu mani” od čega je izvedeno ime manastira.

Tuman mesto gde se svaki putnik, namernik ili nenamernik, oseća dobrodošlim, na delu se iskazuje u manastirskoj gostoprimnici. Naime, preko puta manastirske crkve uz tumansku reku nalazi se stara vodenica. Dolaskom bratstva tokom 2015. i 2016. godine adaptirana je u predivnu gostoprimnicu, sa pastrmskim ribnjakom.

U gostoprimnici se može probati manastirska hrana i piće. Jedinstvena je po tome što u njoj nema cena. Gosti mogu ukoliko žele da ostave prilog za obnovu manastirskog kompleksa. Nedaleko od gostoprimnice, nalazi se mini zoo vrt u kome šetaju lama, magarac, poni, ptica emu, guske, patke, crnoglave ovce i zlatokrile utve.

MANASTIR TUMANE NUDI LEK I SPAS

Od stotina ispovesti i zahvala koje narod šalje i koja brižljivo beleži iguman Dimitrije izdvojili smo nekoliko najsvežijih koje, bolje od bilo koje druge priče, pokazuju kakve su i kolike moći isceljenja svetaca u Tumanu:

  • Zosim i Jakov Tumanski iscelili glavobolju (07.08.2018.)

Pomaže Bog oče,
želim sa vama da podelim svedočanstvo o svom isceljenju koje se dogodilo pre od prilike nedelju dana posredstvom svetog Zosima i Jakova. Pre od prilike dva meseca počela je svakodnevno da me boli glava. U početku sam mislila da je to posledica porođaja i da je samo neka prolazna faza. A porodila sam se pre nešto više od 5 meseci. Ali bol je bio svakodnevan. Redovno sam uzimala  lekove protiv glavobolje na svoju ruku, nemajući vremena da odem kod lekara. Bolovi su bili dosadni, ako mogu tako da kažem, dešavalo se da me po ceo dan boli glava pa čak i noću. Pre par dana mi je bilo zaista preteško da više trpim bol koji je trajao od jutra do noći. Od srca sam zavapila svetom Zosimu i Jakovu ležeći u krevetu te noći , verujući da će mi pomoći da bol prestane. I hvala Bogu i svetiteljima Zosimu i Jakovu, mene glava od tada više ni jednom nije zabolela. Desilo se to da sam čak i zaboravila koliko me je ta glavobolja mučila, prestala sam da obraćam pažnju. I pre dva dana u razgovoru sa mužem, dotaknemo se teme o glavobolji i ja kažem: Ima već par dana kako me glava ne boli i setim se kada je ta muka zaista prestala i da je to čudo Božije. Hvala Bogu i svetiteljima, čuda su moguća svima koji iskreno veruju.
Anđelka A. Kragujevac.

  • Zosim iscelio od uklještenja vratnog dela kičme (23.07.2018.)
  1. J. iz Kučeva bolovala je od diskus hernije vrata i trebalo je da bude operisana. Posle molitve za nju, na dan presvlačenja Sv. Zosima 20. 5. 2018. bolovi su potpuno prestali. Pokazalo se da operacija nije potrebna. Svedoči sestra R. J. iz Kučeva
  • Jakov Tumanski darivao porod (22.07.2018.)

Dalibor i Marija S. iz Gareva bili su u manastiru Tuman u decembru 2017. Čitana im je molitva za porod kod moštiju Sv. Jakova i pomazani su uljem iz njegovog kandila. Blagodareći Bogu i Svetiteljima došli su u Tumane 22. jula 2018. sa radosnim vestima da čekaju bebu.

  • Zosim i  Jakov iscelili od karcinoma (20. 07.2018.)

Došla sam sa bratom Miodragom M. iz Pirota 14.07.2018. u manastir Tuman. On je bolovao od karcinoma na vratu. Čitav put se širio neugodni miris od rane.  Čitana mu je molitva kod svetitelja. Pomazan je uljem iz kandila i umio se vodom sa izvora Sv. Zosima. Nastavio je i kod kuće da se pomazuje. Pri izlasku iz manastira neprijatni miris je isčezao. Od nervoznog čoveka, preobratio se u radosnog. Stigli su i rezultati. Tumor se smanjio za 40 posto. Metastaze su se zaustavile i povlače se. Svedoči sestra Blagica T. iz Pirota

Leave your comment