Description

U Velikom Gradištu tokom letnjih meseci, skoro svakog vikenda se organizuje neko dešavanja. Pored nekih manjih događaja, organizuje se i par većih koji imaju svoju dugogodišnju tradiciju. Jedna od takvih manifestacija je i Pasuljijada.

 

 

Pored Alaskih večeri, Pasuljijada je jedna od najpopularnijih manifestacija koja se ove 2019. godine održava 14. put kao i svake godine u gradskom parku pored Dunava. Nije slučajno što se Pasuljijada organizuje baš u Velikom Gradištu, jer najpoznatiji pasulj „Gradištanac“, potiče iz Velikog Gradišta.

Glavno dešavanje tokom ove manifestacije je takmičenje u kuvanju pasulja, svake godine prijavi se veliki broj vrhunskih kulinara i ljubitelja domaće kuhinje kako iz Velikog Gradišta i okoline, tako i iz cele Srbije. Naravno, nakon takmičenja, svaki posetilac može degustirati pasulj besplatno.

 

 

Pored kuvanja pasulja, tog dana organizuje se i izbor za najlepšu baštu i balkon grada. I naravno, ono po čemu je Veliko Gradište poznato to je sport, organizuje se takmičenje u basketu 3 na 3.

Na kraju večeri dolazi i dodela nagrada za najbolji pasulj, najlepšu baštu i balkon i pobednike turnira u basketu. Nakon dodele nagrada tradicionalno sledi muzički program, u gradskom parku na velikoj bini ove godine pevaće Ana Bekuta.

Na slici ispod možete pogledati kompletan program i satnicu.